maandag 8 november 2010

Kijkdozen en -kasten

vitrine, Cozijn van Leeuwen
Het is al weer een maand geleden, maar ook dit jaar was ik op de Woonbeurs in Amsterdam. Dat heeft niets te maken met paarse permanentjes en allerlei gratis monsters zoals een collega van me denkt (dat is de huishoudbeurs Ineke...) maar staat bol van design en is zeer inspirerend. Zo kwam ik bijvoorbeeld weer het werk van Cozijn van Leeuwen tegen in het Paper Café, wat ook al op de Holland Papier Biënnale in Apeldoorn te zien was. Hij maakt de meeste fantastische kijkkasten, helemaal van golfkarton!


De ultieme kijkkast is natuurlijk de tv ;-). Omdat de volgende clip van Renske Mijnheer ook van papier en karton is gemaakt wil ik jullie die niet onthouden. 
Klik hier.



Soap Bubble Box, Joseph Cornell

Een heel ander soort kijkdozen zijn de 3-dimensionale collages van de Amerikaan Joseph Cornell (1903-1972). Ik moet bekennen dat ik hem pas ontdekt heb, maar de Nederlandse band de Nits schreef in 1992 al een nummer over de 'Soap Bubble Box'. Er is ook een website waar je materialen en een boek kunt kopen om zelf aan de slag te gaan. Zijn kastjes zijn een soort magische curiosa-kabinetjes die me doen denken aan de 17e eeuwse rariteitenkabinetten.


Kabinet Philipp Hainhofer, ca. 1630
Rembrandt had een geweldige verzameling rariteiten waarvan een groot deel nog te zien is in het Rembrandt huis. Maar het meest bijzondere kabinetje vind ik het kastje van Philipp Hainhofer, te zien in het Rijksmuseum. Het kabinet, bedoeld om een verzameling in te bewaren en tentoon te stellen, is een kunstwerk op zich. Het heeft aan alle kanten deuren, waarachter weer deurtjes en paneeltjes, laatjes, en vakjes zijn aangebracht. Er zijn diverse houtsoorten, been, marmer, koper, textiel, ivoor, (half)edelstenen, glas, zilver en papier(!) in verwerkt.


Muizenhuis, Richard Derks
Tot slot even terug naar "gewone", kartonnen kijkdozen zoals van ontwerper Richard Derks, te zien op kijkdoos.nu, een geweldige site waar je de tijd voor moet nemen want er is heel veel te zien. De herinneringsdoos voor zijn moeder doet denken aan Cornell, maar zoiets als de muizenhuizen heb ik nooit eerder gezien, compleet met muizen-filmjes!


Veel papierplezier!








Show boxes and cabinets

It is already a month ago, but this year I visited the Woonbeurs 
(a trades fair for living) 
in Amsterdam again. It has nothing to do with purple perms and free food samples as my dear colleague Ineke seems to think but is full of new design and is very inspiring. For example the work of Cozijn van Leeuwen was on show in the Paper Cafe, as seen before this year at the Holland Paper Biannual in Apeldoorn. He makes the most wonderful cabinets, all with corrugated board.


The ultimate show box is of course the television ;-). Because the clip by Renske Mijnheer is made with paper and board I don't want to keep it from you. Click here.

A totally different kind of boxes are the 3-dimensional collages by the American Joseph Cornell (1903-1972). I must confess I only recently discovered him, but the Dutch band the Nits already wrote a number about the 'Soap Bubble Box' in 1992. There is also a website where you can buy materials and a book to make your own. His boxes are a kind of magical cabinets of curiosities that remind me of 17th century cabinets. 

Rembrandt had a wonderful collection of rarities of which you can still find a large part in the Rembrandthouse in Amsterdam. But the most special cabinet for me is the one by Philipp Hainhofer, to be found in the Rijksmuseum in Amsterdam. The cabinet is for keeping and exhibiting a collection, but is a work of art in itself. It has doors on all sides, with other doors and panels, drawers en compartments behind them. It contains different kinds of wood, bone, marble, copper, textile, ivory, (semi) precious stones, glass, silver and paper(!).

To end this short journey I would like to go back to "normal" cardboard boxes, like the ones by designer Richard Derks on kijkdoos.nu, a great site you will need time to explore for because there is so much to see. The remembrance box for his mother goes back to Joseph Cornell, but I have never seen anything like the "mouse-house", with live mice (on film)!

Have fun!

dinsdag 7 september 2010

Papiermarkten en beurzen

Voor papier(kunst)liefhebbers zijn er allerlei interessante markten en beurzen. Oplopend in mate van specialisatie:

Zelf sta ik dit jaar (waarschijnlijk) niet meer op de Pure Markt maar ik wil 'm toch nog even noemen. Het is een gezellige markt in Park Frankendael (Watergraafsmeer, Amsterdam) met veel overheerlijke biologische producten en ook allerlei creatieve, vaak handgemaakte producten. Er is een vaste kern van standhouders, maar het aanbod wisselt ook nog wel eens. Iedere laatste zondag van de maand, t/m oktober en nog een kerstmarkt. Zie Pure Markt.


Een echte creatieve markt is de Sunday market, iedere 1e zondag van de maand bij de Westergasfabriek te Amsterdam. Uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat dit een hele leuke markt is en dat hoop ik binnenkort zelf ook te kunnen vast stellen. En wellicht doe ik dan volgend jaar ook mee :-). Zie Sunday Market.


Waar ik wel zelf sta is de papiermarkt bij Museum Rijswijk aankomende zondag 12 september. Dit is echt een walhalla voor papier(kunst)liefhebbers; groot en gezellig druk bezocht. Het is meteen je laatste kans om het Rijswijkse gedeelte van de Holland Papier Biënnale mee te pikken (het andere deel is nog in Apeldoorn bij het CODA te bewonderen). De markt is van 13 tot 17 uur en ik sta in de kerk tegenover het Museum.
Zie ook Museum Rijswijk/Holland Papier Biënnale.


Op 6 en 7 november vindt de jaarlijkse Boekkunstbeurs plaats in de Pieterkerk te Leiden. Behalve veel papier zijn er ook alllerlei andere boekbindmaterialen verkrijgbaar. Verder zijn er demonstraties van bijvoorbeeld handmarmeren en staan er kleine drukkerijen, uitgevers en kunstenaars met eigen uitgaven.
Voor meer info zie Stichting Handboekbinden.


In het buitenland zijn er nog boekbindbeurzen op 24 oktober in Keulen en waarschijnlijk weer in het voorjaar in St. Niklaas (Belgie).
Zie Boekbindbeurs.

Veel papierplezier! Janine


Sorry, no translation this time, because it's (mainly) about Dutch fairs :-)

zaterdag 12 juni 2010

Grootmoeders papiertips

Als tegenhanger van alle technologie, internet, Facebook, blog(...), heb ik de laatste tijd steeds meer belangstelling voor natuurlijke en handgemaakte producten en voor eenvoudige , vaak vergeten oplossingen voor allerhande praktische, al dan niet huishoudelijke problemen. Ik smul van tv-programma’s als “How to grow your own drugs” en “Victorian farm” (allebei BBC) en heb zelfs de bijbehorende boeken besteld. Ik zou graag m’n eigen kippetjes hebben maar als ik voor een nieuwe woning de keuze zou krijgen tussen een boerderijtje en een winkel dan zou ik toch (eerst) voor m’n werk kiezen. Misschien toch iets meer voor de pensioenleeftijd? Niet voor niets haken de meeste volkstuinders die nog werken af op het intensief verbouwen van groenten. Het kost gewoon veel tijd!

Zelf heb ik nog wel wat vaste planten als rabarber en artisjok en wat fruit (heerlijke frambozen!) maar veel verder reikt “The Good Life” niet. Voor wie ook ergens leeft tussen nostalgisch en modern heb ik wat niet te ingewikkelde en bruikbare tips verzameld met betrekking tot papier.


Bloeiende rabarber


Te beginnen met een waarschijnlijk overbekende tip: natte schoenen laten drogen met proppen krantenpapier er in (niet bij de kachel!).

maandag 26 april 2010

Natuur als inspiratie

Lekker weer, bloemetjes, bijtjes, vlinders, vogels... Zoals in de meeste andere kunstvormen worden ook in de papierkunst veel kunstenaars geïnspireerd door de natuur. Dat heeft als resultaat een variëteit van kleurrijke vlinders en tere bloesems tot aan een heus -ietwat unheimisch- bos.













Tracey Bush
, een Britse boek- en papierkunstenares, maakt op het eerste gezicht eenvoudige papieren vlindertjes. Bij nadere inspectie blijken het nauwkeurige replica's van bestaande vlinders, gemaakt van een bij de naam passend materiaal.
Zo is The Wanderer (Nl. Monarchvlinder) gemaakt van een Brits paspoort en Postman (Nl. Passiebloemvlinder) van enveloppen.

zaterdag 10 april 2010

Vilt en ander textiel als inspiratie

Textiel- en viltkunst hebben veel overlappingen met papierkunst.
Zo is bijvoorbeeld Inge Evers een autoriteit op papiergebied ook expert in vilten. Zelf noemt ze het "in de ban van vezels". Meerdere kunstenaars die zijn afgestudeerd in textiele werkvormen zijn later bij papier terecht gekomen.

Zijdepapier Inge Evers (geen titel).


Een interessante kunstenares die ik tijdens de Open Ateliers Oost tegen kwam in mijn "eigen" (voormalige) ateliergebouw aan de Willem Beukelsstraat is Boukje Janssen. Ik zou haar geen textielkunstenares noemen maar ze maakt bijvoorbeeld wel geborduurde teksten en combineert hiernaast papier met draad.

Team, 37 x 37 x 9 cm, 2008, paper cut-outs, fabric, sewing cotton, pins

maandag 29 maart 2010

Paasexpo Weesp 2-5 april

Met de Open Ateliers Oost achter de rug - als bezoeker, zeer inspirerend!- nu de eindsprint naar de Paasexpo in Weesp. Altijd nog veel te doen die laatste dagen: laatste dingen afmaken, nog gauw even al lang broeiende ideeën uitvoeren, prijslijst maken, documentatie bijwerken, enz. En wat zal ik aandoen op de opening...

Inmiddels is bekend dat de burgermeester van Weesp, Bart Horseling de expositie zal openen en dat Martin van Eijden met zijn elektrische gitaar voor de muzikale omlijsting zal zorgen. Hieronder een overzicht van de exposanten met als afsluiting een sneak preview van mijn nieuwe kabinetje.

George Calis is een schilder die zich laat inspireren door zijn omgeving. Zijn onderwerpen zijn dan ook veelzijdig, grote stillevens, model en portret maar ook dansers en vooral ook landschappen en bloemen. Zijn materiaalkeuze hangt af van zijn werkwijze, olieverf voor werk in het atelier en acrylverf voor het werken in het open veld of voor de werken met paletmes. Op zijn zoektocht naar nieuwe inzichten en materialen komen er steeds weer totaal verschillende werken uit zijn handen. www.georgecalis.exto.nl

dinsdag 9 maart 2010

Boekenweek en meer


Een boek op postzegelformaat voor de 75e Boekenweek
(10 t/m 20 maart)


Een bijzondere uitgave want slechts 3 bij 4 cm groot! Het boekje bevat een kort verhaal van Joost Zwagerman, die dit jaar ook het boekenweekgeschenk heeft geschreven. De zegel, ontworpen door Richard Hutten, heeft een waarde van € 2,20.

dinsdag 16 februari 2010

Inspirational books

Firstly I would like your attention for a children's book by a dear old friend of mine, Mick Manning, whom I met at the Royal College of Art in 1986. Apart from being a wonderful illustrator he kindly put a link to my blog on his, so now I am returning the favor ;-)

He and his wife already made many books but this special one is about his father's time in WW2 as an RAF air gunner, called Tail-End Charlie. See http://mickandbrita.blogspot.com/. You can also check their website.


woensdag 10 februari 2010

Vakmanschap ter inspiratie

Bruidsbuidel. Emaille. Limoges,
Frankrijk, ca. 1690

Laatst naar het Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam geweest voor inspiratie. Prachtig pand en een veel grotere collectie dan ik verwacht had die ook nog eens mooi tentoongesteld is. Vooral het vakmanschap van de oudere tassen (1500-1900) vond ik erg inspirerend. Voor meer zie http://www.tassenmuseum.nl/.